Sabtu, 4 September 2010

MENGHADIRI JAMUAN BERBUKA PUASA DENGAN YB DATUK HAJI MUSBAH HAJI JAMLI ADUN N6 TEMPASUK


Hari ini saya menerima jemputan majlis berbuka puasa YB Datuk Musbah Haji Jamli pembantu menteri pertanian dan industri makanan negeri sabah bersama rakyat. Turut hadir dalam majlis ini ialah YB Datuk Abd Rahman Haji Dahlan Ahli Parlimen P169 Kota Belud, Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kota Belud Awadnir Matanggal, Pegawai Daerah Kota Belud Abd Gari Haji Intam, Presiden SAMA Sabah Abdullah Haji Sibil, beberapa orang AJK UMNO bahagian kota Belud, Imam Daerah Kota Belud Haji Madli Haji Manshor, Ketua-ketua cawangan UMNO, pemimpin-pemimpin kompenan Barisan Nasional, pegawai-pegawai kerajaan negeri dan persekutuan, ahli-ahli UMNO dan orang ramai.

Antara aturcara yang diatur dalam majlis ini ialah berbuka puasa, sembahyang maghrib, sembahyang isyak dan seterusnya sembahyang tarawih. Tetamu VVIP dan orang ramai disajikan berbagai hidangan.

Read more...

Isnin, 9 Ogos 2010

MERASMIKAN PROGRAM PEMANTAPAN AKADEMIK SK.PELADOK PADA 7.08.2010(SABTU)


Satu keunikan dalam perasmian ini apabila reben yang ditarik tidak boleh mebukakan kain rentang sebagai gemek perasmian. Perasmi terpaksa naik atas kursi dan mengunting reben.

Hari ini 7.8.2010(Sabtu) saya diarah oleh Yang Berbahagia Datuk Seri Panglima Mohd Salleh Tun Said Ketua Bahagian UMNO Kota Belud mewakili beliau merasmikan Program Pemantapan Akdemik SK.Peladok Kota Belud. Turut serta dalam majlis ini ialah wakil-wakil jabatan kerajaan seperti Jabatan Pendidikan Daerah Kota Belud, Polis Daerah Kota Belud, Balai Bomba Kota Belud, Pemimpin masyarakat seperti Arshad Haji Bistari Naib Ketua Pemuda UMNO Kota Belud serta AJKnya, Cik Masnatu Satung Ketua Puteri UMNO Kota Belud serta AJKnya, Guru Besar SK. Peladok, Wakil Pengetua SMK Usukan, Guru Besar SK. Kulambai, Haji Madri Akong Wakil daripada pemadam Kota Belud, En Asrin Sadi Wakil daripada pejabat Daerah Kota Belud, Penolong Pegawai Pelajaran Daerah En Nerawi Haji Kata, Ketua-ketua Kampung, Pengerusi JKKK-JKKK kawasan Pantai Emas, Imam, ibu bapa dan murid-murid. Kehadiran dianggarkan mencecah hampir 4oo orang

Di dalam ucapan perasmian penutupan ini saya telah menyentuh beberapa perkara yang berkaitan dengan beberapa pihak antara lain ialah.

1. Peranan Ibubapa mendidik anak-anak semasa di rumah
2. Peranan guru dalam mendidik pelajar dan terhadap negara
3. Peranan masyarakat tentang pendidikan
4. Peranan sekolah mengwujudkan suasana kerja yang kondunsif
5. Bangunan SK.Peladok mendapat perhatian Ketua Bahagian UMNO Kota Belud
6. Sokongan kepada kerajaan atas kebenaran kepada guru DG41 hingga DG48
7. Menolak pandangan dan idea yang songsang golongan tertentu
8. Gejala dadah dari sudut bahayanya kepada anak-anak
9. Kesengsaraan kehidupan di masa lampau
10. Menuntut anak-anak merebut peluang yang disediakan oleh kerajaan
11. Mengajak guru-guru dan kakitangan SK.Peladok melanjutkan pelajaran

Akhir sekali saya mengucapkan berbanyak terima kasih kepada Jawatankuasa penganjur, warga Pendidik dan para ibubapa kerana memberi kerjasama kepada Biro Pendidikan UMNO menganjurkan program ini.

Read more...

Ahad, 11 Julai 2010

MESYUARAT AGUNG TAHUNAN UMNO BAHAGIAN P169 KOTA BELUD


Sebagai ahli UMNO yang cintakan kekuatan parti UMNO merasa amat gembira melihat kehadiran pemimpin-pemimpin UMNO Kota Belud yang terdiri daripada YB Datuk Musbah Haji Jamli Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri Sabah merangkap ADUN N6 Tempasuk, YB. Datuk Japlin Haji Hakim Pembantu Menteri Infrakstruktur Negeri Sabah dan YB Datuk Abd Rahman Haji Dahlan Ahli Parlimen Kota Belud dalam mesyuarat UMNO Bahagian Kota Belud pada tahun ini(2010).


Turut hadir dalam masyuarat ini ialah Ketua UMNO Bahagian Kota Belud Datuk Salleh Tun Said, Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kota Belud En Awadnir Matanggal, Ketua Pemuda UMNO Kota Belud En. Barur Sawi, Ketua Wanita UMNO Kota Belud Pn. Eyunmah Latun, Ketua Puteri UMNO Kota Belud Cik. Masnatu Satung, Semua AJK UMNO Bahagian Kota Belud, Perwakilan Pemuda, Wanita, Puteri dan Cawangan UMNO Kota Belud.


Majlis ini juga turut di hadiri oleh anggota Kompenan Barisan Nasional yang terdiri daripada Timbalan Presiden PBS merangkap Ketua Bahagian PBS Kawasan Tempasuk Saudara Almudin Kaida, Wakil daripada MCA, PBS, LDP,UPKO, dan PBRS.

Pada tahun ini merupakan permulaan kepada penggunaan peraturan baru kepada perlembagaan UMNO yang baru diluluskan dalam perhimpunan UMNO tahun lepas di bangunan PWTC Kuala Lumpur.

Dalam mesyuarat kali ini perwakilan UMNO diperingkat cawangan yang telah dipilih oleh bahagian telah diberi peluang oleh AJK bahagian membahaskan beberapa isu semasa mengenai pendidikan, ekonomi dan agama.

Mesyurat kali ini juga telah mengadakan pertandingan wakil 7 untuk memilih perwakilan UMNO bahagian Kota Belud ke perhimpunan UMNO pusat di Kuala Lumpur pada hujung tahun ini. Antara yang telah berjaya dipilih dalam pertandingan itu ialah Saudara Serin Sudah (507), Saudara Arsad Haji Bistari (496), Saudara Marali Haji Adim (384), Saudara Ruslan Duraman (363), Tuan Haji Mayur Radim(360), Saudara Samsuddin Erang (346), dan Saudara Halim Semat(320).

Rata-rata pembahas yang mengambil bahagian dalam perbahasan ini melahirkan satu momentom baru kepimpinan UMNO bahagian supaya melakukan perubahan yang besar bagi memberi keyakinan kepada ahli-ahli UMNO dan golongan belia kepada parti UMNO. Banyak perkara yang telah dibangkitkan oleh pembahas telah diminitkan untuk dibincangkan dalam mesyuarat UMNO bahagian untuk dipanjangkan kepada pihak-pihak yang berkenaan bagi tindakan susulan.

Kepada yang menang dalam perwakilan tujuh yang baru berlalu saya mengucapkan tahniah dan saranan saya pikullah tanggungjawab yang diberi kepada anda sebaik mungkin sebagaimana yang dikehendaki oleh perwakilan UMNO bahagian Kota Belud. Kepada yang gagal saya mengharapkan supaya tidak merasa kecewa kerana sememangnya adat pertandingan ada yang kalah dan ada yang menang, yang menang pun bukannya menang semuanya dan yang kalah pun bukan juga kalah keseluruhannya. Ingatlah bahawa kita adalah sebuah pasukan yang perlu berganding bahu menentang musuh politik kita pada PRU13 nanti. Syabah dan Tahniah kepada seluruh ahli UMNO Kota Belud kerana berjaya mengadakan mesyuarat UMNO bahagian pada tahun ini dengan baik.Read more...

Sabtu, 3 Julai 2010

MAKAN MALAM BERSAMA AHLI PARLIMAN P169 KOTA BELUD DAN PERSATUAN SEPAKTAKRAW NEGERI SABAHMalam ini saya telah di undang oleh Perhubungan Parlimen P169 Kota Belud di Majlis Makan Malam di Hotel Kota Belud jalan Hospital bersama-sama YB Datuk Abd Rahman Haji Dahlan, Pegawai-Pegawai Kanan Persatuan Sepaktakraw Negeri Sabah, Ketua Polis Daerah Kota Belud, Pegawai-Pegawai Perhubungan Parlimen Kota Belud, AJK UMNO Bahagian Kota Belud( Hanjan Samit, Barur Sawi, Idris Nanti, Awang Daud Ganti), Pemain-Pemain Sepaktakraw seluruh negara yang mengambil bahagian dalam pertandingan sepaktakraw peringkat kebangsaan yang di adakan di Dewan Tun Said Kota Belud.

Read more...

Jumaat, 25 Jun 2010

Majlis Perkahwinan Anak Haji Bistari Haji Jun di Kg. Taun Gusi Kota Belud
Hari ini 26/06/2010 (sabtu) saya telah menghadiri perkahwinan anak Haji Bistari Haji Jun di Kampung Taun Gusi Kota Belud. Turut serta mengunjugi majlis perkahwinan ini ialah YB Datuk Abd. Rahman Haji Dahlan Ahli Parlimen P169 Kota Belud, Pembantu Menteri Pertanian dan Industri Makanan Negeri Sabah YB Datuk Haji Musbah Haji Jamli, Pengarah Kebajikan Negeri Sabah Saudara Etong Bin Terang, OCPD Kota Belud Tuan Mohan, Saudara Serin Haji Sudah, Pegawai Perhubungan ahli parlimen Kota Belud Saudara Idris Nanti, dan tetamu-tetamu yang telah dijemput hadir

Read more...

Jumaat, 11 Jun 2010

Majlis Pesta Menuai Peringkat Mukim RosokHari ini 10/06/2010( Khamis) jam 11.00 pagi saya menghadiri Majlis Pesta Menuai peringkat Mukim Rosok. Turut hadir dalam majlis antaranya ialah YB Datuk Musbah Haji Jamli Pembantu Menteri Pertanian Dan Industri Makanan merangkap ADUN N6 Tempasuk, Timbalan Presiden PBS Saudara Almudin Kaida, AJK UMNO Bahagian Saudara Naumul Kaida, Saudara James Baga, Saudara Siang Sibin CDO kawasan N6 Tempasuk,Pemimpin-pemimpin peringkat 7 buah kampung dalam mukim Rosok serta lebih 1,000 orang penduduk yang tinggal di kawasan mukim Rosok,

Read more...

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP